Hier bent u: Seksueel geweld > Incest

Incest

Wat is incest?
Incest is seksueel misbruik door een familielid of ander vertrouwd persoon. De dader kan bijvoorbeeld je vader, moeder, broer, neef, opa, tante of een ander familielid zijn. In veel gevallen is de dader een man, maar het kan ook een vrouw zijn. Seksueel misbruik in andere vertrouwensrelaties, bijvoorbeeld tussen een voogd en een kind of een leraar en een kind, wordt tegenwoordig ook wel incest genoemd. Bij incest gaat het om de machtsverhouding. De macht die een volwassene over een kind heeft, wordt op een seksuele manier uitgebuit. Zowel meisjes als jongens kunnen slachtoffer zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 7 meisjes te maken krijgt met incest. Voor jongens is het aantal onbekend en voor hen is het nog moeilijker om er over te praten.

Wat zijn de gevolgen?
Als je als kind seksueel misbruikt bent, kun je daar later in je leven nog op vele manieren last van hebben. Je kunt last hebben van bijvoorbeeld angsten of depressieve gevoelens. Je kunt lichamelijke klachten hebben of problemen met relaties en seks.

Wat kun je doen?
Bijna alle slachtoffers schamen zich en voelen zich schuldig, waardoor ze jarenlang zwijgen. Het is moeilijk om nog iemand te vertrouwen en je voelt je machteloos. Daarnaast rust er ook een taboe op seksuele kindermishandeling. Veel slachtoffers zijn bang voor de reacties van anderen als ze er over willen praten.
Als je slachtoffer bent van incest of bent geweest, is het belangrijk om hulp te zoeken en het zwijgen te doorbreken. Het is niet jouw schuld dat het is gebeurd.
Praten helpt. Je hoeft geen slachtoffer te blijven, met goede hulp kun je weer verder met je leven.
Je kunt anoniem bellen naar Tegen Haar Wil van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 22.00 uur. Bij ons zitten vrouwen aan de telefoon die begrijpen waar je het over hebt. Zij luisteren naar je en kunnen je helpen duidelijk te krijgen wat je wilt, bijvoorbeeld informatie over: een opvanghuis, hulpverlening, titels van boeken, websites of contact met lotgenoten.
Je kunt er ook met iemand over praten in je omgeving, zoals je moeder, een tante, een buurvrouw of de moeder van je vriendin.
Je kunt naar je huisarts gaan en die kan je verder helpen met zoeken naar hulp.
Als je er aan toe bent, kun je aangifte of melding doen.

Voor meer informatie kun je gaan naar de volgende websites:
  • http://www.st-lis.nl - Dit is de site van Stichting Lotgenoten Incest Slachtoffers.
  • http://www.vsknederland.nl - Vereniging Tegen Seksuele Kindermishandeling is een landelijke vereniging voor mensen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik binnen het gezin en andere vertrouwensrelaties.
  • http://www.infopolitie.nl - Op deze site staat veel informatie over o.a. verjaringstermijnen, aangifte en melding van seksueel geweld.
  • http://www.seksueelmisdrijf.nl - Op deze site staat informatie over seksueel geweld, huiselijk geweld en stalking.

Door rechtsboven aan de pagina op de DRIEHOEK te klikken zal de pagina omgezet worden naar een GOOGLE pagina, voor het geval dat je niet wilt dat anderen merken dat je onze web site hebt bezocht. Dit geldt voor alle pagina's, maar denk eraan dat je bezoek aan onze site nog wel terug te vinden is in de geschiedenis op je computer!


Tegen Haar Wil
(0592) 34 74 44
E info@tegenhaarwil.nl
Privacy Statement
Disclaimer

© 2019 Tegen Haar Wil