Hier bent u: Seksueel geweld > Aangifte en melding

Aangifte en melding

Aangifte doen of niet? 
 
Bij een aangifte vertel je aan de politie wat jou is overkomen. De politie maakt hier een verslag van of te wel een verklaring. Deze verklaring wordt de aangifte genoemd. De aangifte wordt vastgelegd in een "proces-verbaal". Voor het wel of niet doen van aangifte kun je een aantal argumenten hebben.
 
Waarom wel aangifte
  • Je vindt dat de verdachte gestraft moet worden.
  • Je vindt het onacceptabel wat jou is overkomen.
  • Je wilt voorkomen dat een ander hetzelfde overkomt en ook weer slachtoffer wordt.
  • Je wilt bescherming en/of je bent bang.
  • Je wilt een schadevergoeding. 

Waarom geen aangifte

  • Je kunt het niet opbrengen om aangifte te doen.
  • Je bent bang voor nadelige gevolgen of voor wraak.
  • Je bent bang niet serieus genomen te worden.
  • Je wilt alles zo snel mogelijk vergeten.
  • Je maakt je zorgen over de gevolgen voor de verdachte.
Welke argumenten voor jou het zwaarst wegen, bepaal je natuurlijk zelf.
Voordat je naar de politie gaat, is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je daar wilt gaan doen en wat je er mee zou willen bereiken.
 
Melding in plaats van aangifte
In plaats van een officiŽle aangifte kun je het feit ook alleen melden bij de politie. Je vertelt dan wat er is gebeurt, maar er wordt geen aangifte opgenomen en dus ook geen onderzoek ingesteld. Een melding kun je bijvoorbeeld doen als je er geen rechtszaak van wilt maken, maar toch bekend wilt maken wat je is overkomen. Een melding is altijd van belang, zeker wanneer andere aangiften of meldingen over dezelfde verdachte bij de politie binnenkomen. Het is wel zo dat wanneer degene die de melding doet direct gevaar loopt of als er anderen zijn die gevaar lopen slachtoffer te worden, dan is de politie genoodzaakt om in te grijpen.
 
Iemand meenemen/vrouwelijke rechercheur
Als je wilt, kun je iemand meenemen bij de aangifte of melding. Dit kan een familielid, een vriend, vriendin of iemand van het Bureau Slachtofferhulp zijn. Je moet je wel realiseren dat wanneer de vertrouwenspersoon die je mee neemt een getuige zou kunnen zijn, deze niet meer als getuige mag optreden na het aanwezig zijn bij het doen van de aangifte. In sommige gevallen kan dit de zaak van het slachtoffer schaden. Het is dus belangrijk dat je je goed realiseert wie je mee neemt en of je deze persoon nog nodig hebt als getuige wanneer het tot een rechtzaak komt.
Sommige vrouwen vinden het prettig om door een vrouwelijke rechercheur te worden gehoord. Als het niet wordt aangeboden, kan je er altijd zelf naar vragen.

Voor meer informatie kun je gaan kijken op de volgende websites:
 
 
Door rechtsboven aan de pagina op deDRIEHOEKte klikken zal de pagina omgezet worden naar een GOOGLE pagina, voor het geval dat je niet wilt dat anderen merken dat je onze web site hebt bezocht. Dit geldt voor alle pagina's, maar denk eraan dat je bezoek aan onze site nog wel terug te vinden is in de geschiedenis op je computer!

Tegen Haar Wil
(0592) 34 74 44
E info@tegenhaarwil.nl
Privacy Statement
Disclaimer

© 2019 Tegen Haar Wil