Hier bent u: Huiselijk geweld > De cirkel van geweld

De cirkel van geweld

Wanneer een gezin in een situatie van huiselijk geweld verkeert, is er meestal een patroon te ontdekken in het geweld. Dit heet: De cirkel van geweld.

Fase 1: De spanningsfase
De pleger wordt met toenemende mate ge´rriteerd, gefrustreerd en boos. De pleger wordt mogelijk jaloers en bezitterig en/of vreest dat zijn partner hem wil verlaten. De pleger stelt regels waar zijn partner zich aan moet houden en beschrijft de consequenties als die regels worden gebroken. De pleger gebruikt kleinerende en vernederende woorden jegens zijn partner.

Fase 2: De mishandelingsfase
De pleger verliest de controle over de boosheid en de frustraties en valt zijn partner lichamelijk aan. Meestal zonder een duidelijke reden of aanleiding. Tijdens een verbaal conflict raakt de pleger buiten zinnen. Alle vormen van geweld kunnen voorkomen. Het geweld kan na doorlopen van een complete cyclus, toenemen.

Fase 3: De wittebroodsweken
De pleger zal zich verontschuldigen voor het gedrag, maar zal zich niet verantwoordelijk voor het gedrag voelen. Hij verwijt zijn partner dat hij/zij zijn regels heeft gebroken en zodoende heeft hij/zij het geweld veroorzaakt. De pleger kan beloven zijn vrouw nooit meer pijn te zullen doen. De partner gelooft dit vaak en overtuigt zichzelf ervan dat het huidige liefhebbende gedrag van de pleger vast zal voortduren. Dit maakt het heel moeilijk voor de partner om de pleger gedurende deze fase te verlaten of om aangifte te doen.

Uit onderzoek is gebleken dat de partner deze cirkel van geweld bijna nooit alleen kan doorbreken, met hulp lukt dit vaak wel.
 

Door rechtsboven aan de pagina op de DRIEHOEK te klikken zal de pagina omgezet worden naar een GOOGLE pagina, voor het geval dat je niet wilt dat anderen merken dat je onze web site hebt bezocht. Dit geldt voor alle pagina's, maar denk eraan dat je bezoek aan onze site nog wel terug te vinden is in de geschiedenis op je computer!

Tegen Haar Wil
(0592) 34 74 44
E info@tegenhaarwil.nl
Privacy Statement
Disclaimer

© 2019 Tegen Haar Wil