Hier bent u: Seksueel geweld > Verkrachting en aanranding

Verkrachting en aanranding

Wanneer is er sprake van verkrachting?
Verkrachting is het ongewenst seksueel binnendringen van het lichaam door een ander. Bij het seksueel binnendringen gaat het niet alleen om het gedwongen ondergaan van geslachtsgemeenschap. Een verkrachting kan ook het ongewenst binnendringen zijn in anus of mond. De penetratie hoeft niet per se met de penis te worden uitgevoerd: binnendringen met vingers, voorwerpen of tong (tongzoenen) kan ook als verkrachting worden beschouwd.

De bepaling in de Nederlandse strafwet luidt:
Hij die door geweld of een andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid iemand dwingt tot het ondergaan van handelingen die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt als schuldig aan verkrachting gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Zowel mannen als vrouwen kunnen het slachtoffer zijn van een verkrachting. De meeste verkrachtingen gebeuren door een bekende. Ook bij huwelijkspartners kan sprake zijn van verkrachting, aangezien partnerschap geen automatische toestemming tot seksuele handelingen betekent.
 
Verkrachting of aanranding?
Aanranding is niet precies hetzelfde als verkrachting. Het grote verschil met aanranding is dat bij een aanranding geen sprake is van binnendringen van het lichaam en bij verkrachting wel.

Speciale situaties
Indien penetratie gebeurt bij een kind, spreekt men ongeacht eventuele dwang of toestemming van verkrachting. Dit omdat een kind niet in staat geacht wordt de handeling een halt toe te roepen, dan wel volgens verschillende rechtssystemen geen juridisch geldige toestemming kan verlenen. Dit kan ook gelden voor een verstandelijk gehandicapt of bewusteloos persoon. Los van de term verkrachting zijn deze handelingen in de Nederlandse wet in ieder geval apart strafbaar gesteld.


Door rechtsboven aan de pagina op de DRIEHOEK te klikken zal de pagina omgezet worden naar een GOOGLE pagina, voor het geval dat je niet wilt dat anderen merken dat je onze web site hebt bezocht. Dit geldt voor alle pagina's, maar denk eraan dat je bezoek aan onze site nog wel terug te vinden is in de geschiedenis op je computer!

Tegen Haar Wil
(0592) 34 74 44
E info@tegenhaarwil.nl
Privacy Statement
Disclaimer

© 2019 Tegen Haar Wil